18 Καλοκαιρινά αναγνώσματα για όλους

18 Καλοκαιρινά αναγνώσματα για όλους

Είτε πας διακοπές είτε όχι, είτε είσαι με παρέα είτε όχι, είτε δουλεύεις είτε όχι ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που έχει συνδυαστεί με χρόνο για τον εαυτό μας, ενδοσκόπηση, ίσως και κάποια πλάνα για την νέα σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας.  

Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη το κινητό και να πιάσουμε το βιβλίο. Εξάλλου, ένα βιβλίο είναι πάντα ο καλύτερος και ασφαλέστερος σύντροφος σε αυτές τις εσωτερικές περιπλανήσεις. Εδώ έχουμε ένα οδηγό με προτάσεις για καλοκαιρινά αναγνώσματα.

Βιβλία λογοτεχνίας

6 βιβλία λογοτεχνίας που αναλύουν με εντυπωσιακό τρόπο την ψυχοσύνθεση των ηρώων.

Το ολλανδέζικο σπίτι της Patchett Ann. Στο “Ολλανδέζικο σπίτι” η συγγραφέας παραδίδει την ιστορία τριών γενιών μιας οικογένειας, καταθέτοντας έναν αλησμόνητο ύμνο στην αδερφική αγάπη και τη δύναμη της συγχώρεση.

Εκεί που τραγουδάν οι καραβίδες της Owens Delia. Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ’ τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.

H υπόσχεση του Damon Galgut. Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος. Τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη.

Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου του Arikawa Hiro. Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που δείχνει πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας οι πράξεις αγάπης, μεγάλες αλλά και μικρές.

Το βιβλίο της Κατερίνας του Αυγούστου Κορτώ. Μια ιστορία γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Το δώρο του Στέφανου Ξενάκη. Διαβάζοντας τη μία ιστορία μετά την άλλη, αργά αλλά σταθερά, θα βυθιστείς στον εσωτερικό σου κόσμο, θα αναμετρηθείς με τις αποφάσεις που έχεις πάρει, με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι, με τον τρόπο με τον οποίο ζεις. Και δεν θα ξεχάσεις ούτε στιγμή ότι η ζωή η ίδια είναι Δώρο.

Βιβλία ψυχολογίας

6 βιβλία ψυχολογίας με συγγραφείς καταξιωμένους στο χώρο της ψυχολογίας.

Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια του αγαπημένου μας Ματθαίου Γιωσαφάτ, που η πρόσφατή του απώλεια μας στεναχώρησε ιδιαίτερα. Είναι πολύ γνωστό και αποδεκτό σήμερα ότι η παιδική ηλικία καθορίζει σε σημαντικότατο βαθμό την όλη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την πορεία της ζωής του κάθε ατόμου. Στο κείμενο περιγράφονται τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού, από την σύλληψη, την εμβρυική περίοδο και τα επόμενα στάδια, μέχρι την πρώτη ολοκλήρωση της προσωπικότητας γύρω στα 5-6 χρόνια.

Ο δήμιος του έρωτα, που ο Irvin Yalom περιγράφει 10 αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας από την κλινική του εμπειρία. Δέκα ανθρώπινες σχέσεις – δέκα θεραπευτικές περιπέτειες. Σ’ αυτή τη σπάνια περιγραφή του αφοσιωμένου θεραπευτή την ώρα της δουλειάς του, ένας δάσκαλος της ψυχιατρικής έρχεται ανοιχτά αντιμέτωπος όχι μόνο με τα δικά του συναισθήματα και σφάλματα αλλά και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην καρδιά της θεραπευτικής σχέσης.

Ερωτική νοημοσύνη, της Perel Esther που αναλύει τι σκέψεις, τα κίνητρα, τους φόβους και τις απογοητεύσεις του σύγχρονου ζευγαριού. Επιχειρεί να σπάσει τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της κοινωνικής συμβατικότητας, για να ξεπροβάλλουν γυμνά τα πραγματικά αίτια της ερωτικής δυσλειτουργίας.

Η τέχνη της αγάπης του Erich Fromm. O φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσο μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας της Alice Miller. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν της «αγάπη» τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή τη κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

O δρόμος της Αυτόεξάρτησης του Jorge Bucay. Με γλώσσα απλή, καθημερινή, σύντομες και συχνά ελλειπτικές προτάσεις, ο Χόρχε Μπουκάι καθοδηγεί τον αναγνώστη σε μια συζήτηση φιλική, θεραπευτική, καθόλου θεωρητική, με μεγάλη πρακτική αξία, όπου, χωρίς να προτείνει λύσεις, βοηθάει να βρεθούν. Η ζωή, οι σχέσεις μας, η στάση και η συμπεριφορά μας μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Η προσωπική του άποψη είναι ένα απόσταγμα σοφίας, εμπειρίας, πολύχρονης θεραπευτικής πρακτικής και στοχασμού του μελετητή της παγκόσμιας μυθολογίας και διανόησης.

+6 άρθρα από το Clicktotherapy Blog

Για εκείνους που αναζητούν ένα πιο γρήγορο ανάγνωσμα και δεν έχουν τη διάθεση ή το χρόνο να βυθιστούν στις σελίδες ενός βιβλίου.

  1. Πώς μας επηρεάζει το κενό των καλοκαιρινών διακοπών;
  2. Οι ερωτικές σχέσεις στην καλοκαιρινή δοκιμασία
  3. Αναβλητικότητα! Η αιώνια μάχη
  4. Πώς να μιλήσεις σε κάποιον που αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας;
  5. Τί να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία
  6. Πότε σταματάει η ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link