Πότε σταματάει η ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Πότε σταματάει η ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Όποια κι αν είναι η προσωπική συνθήκη κάθε θεραπευόμενου, η ψυχοθεραπεία είναι πάντα μια βοηθητική διαδικασία που διακρίνεται από αρχή, μέση και τέλος. Φυσικά, ανάλογα με το θεραπευτικό αίτημα, αλλά και τη θεραπευτική προσέγγιση, οι χρόνοι ολοκλήρωσης της θεραπευτικής διαδικασίας διαφέρουν.

Η απόφαση ολοκλήρωσης της ψυχοθεραπείας μπορεί να επέλθει είτε από τον θεραπευτή, είτε από τον θεραπευόμενο. Στη δεύτερη περίπτωση, η υποκειμενική κρίση για τη λήψη απόφασης είναι η μοναδική παράμετρος που καθορίζει εάν η όχι έχει έρθει το τέλος της ψυχοθεραπείας.

Πώς όμως καταλαβαίνει ο θεραπευόμενος ότι η θεραπεία μπορεί να σταματήσει;
Ποια είναι τα σημάδια ολοκλήρωσης της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας;

  • Τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στην έναρξη ψυχοθεραπείας έχουν σταθερά και με διάρκεια εξαλειφθεί.
  • Αισθάνεστε ότι έχετε αποκτήσει δεξιότητες που σας βοηθούν να διαχειριστείτε το πρόβλημα/αιτία έναρξης ψυχοθεραπείας και δεν αμφιβάλετε ότι αυτές έχουν παγιωθεί ως τρόπος απάντησης.
  • Αισθάνεστε ότι έχετε κατακτήσει στόχους που θέλατε αλλά δυσκολευόσαστε να κατακτήσετε.
  • Έχετε συζητήσει ανοιχτά με το θεραπευτή σημεία που σας δυσκολεύουν ή σημεία που σας βοηθούν στη θεραπευτική διαδικασία.
  • Έχετε καταφέρει να εκφράζετε με ωριμότητα τα συναισθήματά που απευθύνονται ειδικά προς το θεραπευτή. Δεν φοβάστε ότι θα σας απορρίψει ή δεν επιδιώκετε να κερδίσετε τη συμπάθειά του. Είστε ειλικρινείς στις συναισθηματικές σας εκδηλώσεις.

Συχνά, μπορεί να αισθάνεστε ότι η ψυχοθεραπεία έφτασε στο τέλος της, εφόσον δεν έχετε κάτι να συζητήσετε ή ότι οι συνεδρίες κάνουν κύκλους. Ωστόσο, χρειάζεται να μιλήσετε ανοιχτά με το θεραπευτή σας ζητώντας τη γνώμη του. Ίσως το σημείο αυτό να μην είναι παρά μια ένδειξη ότι χρειάζεστε καθοδήγηση ή καλύτερη πλαισίωση.

Είναι πιθανό να εντοπίζετε κι άλλα σημάδια λιγότερα ευκρινή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να προχωρήσετε σε μια ανοιχτή συζήτηση με το θεραπευτή σας.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να έχετε πάντα κατά νου ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποβλέπει αποκλειστικά στην προσωπική σας ανάπτυξη, μέσα από ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ανοιχτού διαλόγου με το θεραπευτή σας.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link