Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950 και συνδέεται με τα ονόματα των Wolpe, Skinner, Eysenck, Shapiro και τις συμπεριφορικές θεωρίες του εξαρτημένου αντανακλαστικού και της μάθησης. Ο συμπεριφορισμός συναντά τη γνωστική προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται στην αντίληψη, τη σκέψη και τον εσωτερικό διάλογο. Είναι μια δομημένη προσέγγιση που εστιάζει στον τρόπο που ο άνθρωπος κατανοεί και ερμηνεύει το περιβάλλον και όσα συμβαίνουν στη ζωή του, στοχεύοντας στην απόκτηση στρατηγικών για τον έλεγχο του φόβου και των δυσμενών σκέψεων.
Τεχνική Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται με εβδομαδιαία συχνότητα. Ο ψυχοθεραπευτής ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν τη ζωή του στο εδώ και τώρα, να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων, και να αποκτήσει επίγνωση των συναισθημάτων που εμποδίζουν την ικανότητά του να απολαμβάνει την παρούσα στιγμή. Μέσω ειδικών τεχνικών και ασκήσεων, ο θεραπευόμενος σταδιακά υιοθετεί λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης των σκέψεων και συναισθημάτων του.
Θα σε βοηθήσουμε να βρεις τον Ψυχολόγο και τη μέθοδο που σου ταιριάζει. Κλείσε δωρεάν την πρώτη σου αναγνωριστική online συνεδρία!
ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣυχνές ερωτήσεις
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Τεχνικές που χρησιμοποιούνται
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αναπλαισιώσουν αρνητικά μοτίβα σκέψης, να διαχειρίζονται το άγχος και να αναπτύσσουν πιο υγιείς συμπεριφορές. Μερικές από τις βασικές τεχνικές περιλαμβάνουν το ημερολόγιο σκέψεων, όπου οι θεραπευόμενοι καταγράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ώστε να αναγνωρίζουν δυσλειτουργικά μοτίβα, και την ενσυνειδητότητα (mindfulness), που βοηθά στην εστίαση στο παρόν και τη μείωση του άγχους. Επίσης, συχνά δίνονται εργασίες για το σπίτι, όπως συγκεκριμένες ασκήσεις ή δραστηριότητες που ενισχύουν όσα μαθαίνει ο θεραπευόμενος στη θεραπεία. Ο θεραπευτής σας θα σας προτείνει τις κατάλληλες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και το αίτημά σας.
Μπορεί η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία να βοηθήσει σε σοβαρές διαταραχές όπως είναι η σχιζοφρένεια;
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για άτομα με σοβαρές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια. Η CBT βοηθά τους θεραπευόμενους να διαχειριστούν τα συμπτώματα, τόσο τα θετικά (όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις) όσο και τα αρνητικά (όπως η κοινωνική απόσυρση και η μειωμένη κινητοποίηση), δουλεύοντας πάνω στις στρεβλωμένες σκέψεις και στην καλύτερη κατανόηση των εμπειριών τους. Εφαρμόζεται παράλληλα με την αγωγή για να ενισχύσει τη συνέπεια στη φαρμακευτική θεραπεία και να μειώσει την ένταση των υπολειπόμενων συμπτωμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η CBT μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής και επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ βοηθά τους θεραπευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες για να διαχειρίζονται καλύτερα τις ψυχωσικές εμπειρίες τους. Επιπλέον, η CBT εφαρμόζεται και για τη βελτίωση κοινωνικών και λειτουργικών δεξιοτήτων, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και μειώνοντας το άγχος σε κοινωνικές και επαγγελματικές καταστάσεις, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία για εφήβους που βρίσκονται σε φάση κοινωνικής ανάπτυξης.
Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία: ποιά είναι η διαφορά με τη Συμπεριφορική Προσέγγιση στη ψυχολογία;
Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και η Συμπεριφορική Προσέγγιση είναι δύο βασικές μορφές θεραπείας με κοινό στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά διαφέρουν ως προς την εστίαση και τις τεχνικές τους. Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αναδόμηση δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων, θεωρώντας ότι οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Αντίθετα, η Συμπεριφορική Προσέγγιση εστιάζει άμεσα στην αλλαγή των συμπεριφορών, χρησιμοποιώντας μεθόδους που βασίζονται στη μάθηση, όπως η ενίσχυση και η σταδιακή έκθεση σε φοβικά ερεθίσματα. Στην πράξη, οι σύγχρονοι θεραπευτές συχνά συνδυάζουν στοιχεία και από τις δύο προσεγγίσεις (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία - CBT), χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες και το αίτημα του κάθε ατόμου.