Η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Η σωματική και ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία συνιστά μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Ωστόσο, η ουσιαστική ενημέρωση γύρω από το σεξ δεν αποτελεί ακόμα μια παγιωμένη πρακτική. Αντίθετα, φαίνεται πως ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

Τί είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνιστά τη διαδικασία ενημέρωσης σχετικά με τη συνουσία και την αναπαραγωγή, τις σεξουαλικές σχέσεις και τις σεξουαλικές συμπεριφορές. Ουσιαστικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποσκοπεί στην γνωστοποίηση των κοινωνικών κανόνων που αφορούν κάθε έκφραση της σεξουαλικότητας.

Επιγραμματικά, αναφέρονται σημαντικά σημεία της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, στα οποία συμβάλλει θετικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση:

  • Στην ικανότητα των ενηλίκων να συνάπτουν υγιείς κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από στερεοτυπικούς ρόλους
  • Στην κατάρριψη μύθων και ταμπού γύρω από το σεξ
  • Στην απενοχοποίηση, αποδοχή και έκφραση σεξουαλικών φαντασιώσεων
  • Στην άμβλυνση αισθημάτων ντροπής και ενοχής
  • Στην πρόληψη προβλημάτων υπερσεξουαλικότητας/υποσεξουαλικότητας
  • Στην πρόληψη πορνογραφικού εθισμού (καθώς και συσχετισμένων φαινομένων όπως ο εθισμός στο αλκοόλ και η κατάθλιψη)
  • Στην πρόληψη φαινομένων κακοποίησης
  • Στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων


Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε μας υποδεικνύει μονάχα τρόπους έλλογης έκφρασης της σεξουαλικότητας, αλλά μας επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ανώριμη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα η αμέριμνη έκθεση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας σε ενδεχόμενα νοσήματα ή καταστάσεις κακοποίησης. Επομένως, αν συμφωνούμε οτι σεξουαλικότητα δεν είναι πάρα ένα βιολογικό ένστικτο, του οποίου η έκφραση στο πλαίσιο μιας πολιτισμένης κοινωνίας απαιτεί τη διαμεσολάβηση λογικοποιημένων συμπεριφορών, τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ομοίως, και αν αναγνωρίζουμε την αξία των εννοιών όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και ο σεβασμός της ετερότητας, αλλά και των αναγκών αυτοπροστασίας και αυτοφροντίδας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους. Και το πράττουν μέσα από τους κανόνες μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Οι νέοι δικαιούνται να εισέλθουν στο χώρο τον ενήλικων απολαύσεων κατάλληλα ενημερωμένοι και πλήρως απενοχοποιημένοι. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παρέχει μέσα από την ενημέρωση την αναγκαία οριοθέτηση και συνάμα την ποθητή ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης. Γιατί μόνον όταν κατακτήσουμε τη γνώση των λεπτών γραμμών μεταξύ επιτρεπτού και απαγορευμένου, ασφαλούς και επικίνδυνου, μπορούμε να δράσουμε ελεύθερα αντλώντας με ασφάλεια το μέγιστο της ευχαρίστησης των ανθρώπινων σχέσεων.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link