Η πιο έντονη κρίση πανικού που αντιμετώπισα ποτέ ήρθε ύστερα από μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μου και ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Νόμιζα πως θα πεθάνω. Ανέπνεα συνειδητά και η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή. Το μυαλό μου βούιζε και πίστευα πως δεν θα δω τον ήλιο να ανατέλει το πρωί. Ήταν το χειρότερο βράδυ της ζωής μου και δεν καταλάβαινα τί μου συνέβαινε. Μια άλλη κρίση πανικού με είχε βρει ενώ βρισκόμουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι αναγκάστηκα να αποβιβαστώ σε μια στάση που δεν γνώριζα για να ηρεμήσω και για μια στιγμή έχασα τις αισθήσεις μου. Ο κόσμος κυρίως με προσπερνούσε ενώ λίγοι άνθρωποι ήρθαν να δουν αν είμαι καλά, κάτι που εκτίμησα βαθύτατα αν και με έκανε να νιώσω κάπως ντροπιασμένος.

Ανέπνεα συνειδητά και η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή. Το μυαλό μου βούιζε και πίστευα πως δεν θα δω τον ήλιο να ανατέλει το πρωί.

Φυσικά, κάτι τέτοιο φαντάζει τρομακτικό και η επίγνωση του ότι πρόκειται για μια κρίση πανικού κι όχι κάτι πραγματικά επικίνδυνο είναι σημαντική. Μια κοινή σκέψη είναι ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή, καθώς τα συμπτώματα μεταξύ αυτών των δύο μοιάζουν, κάτι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο (εμένα συμπεραλαμβανομένου). Οι βαθιές αναπνοές λέγεται πως βοηθούν, ενώ το να έχεις κάποιον άνθρωπο κοντά σου χρησιμεύει στο να σε καθησυχάζει και να σε πείθει πως πράγματι, όλα όσα νιώθεις είναι προϊόν του άγχους και δεν κινδυνεύεις όντως να πεθάνεις.

Οι κρίσεις πανικού, όμως, μπορούν να προκαλέσουν τραύματα και φοβίες. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν ενώ προέκυψε η κρίση πανικού ή ακόμα και αποφεύγουν το μέρος στο οποίο βρίσκονταν εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Για άλλους είναι ακόμα πιο ζόρικα· αποφεύγουν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος τους αγχώνει, φοβούμενοι πως θα αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση πανικού, η οποία θα τους αφήσει εκτεθειμένους ή και θα τους ντροπιάσει.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν ενώ προέκυψε η κρίση πανικού ή ακόμα και αποφεύγουν το μέρος στο οποίο βρίσκονταν εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με βοήθεια από ειδικό. Εκείνος που επισκεπτόμουν εγώ με ώθησε να κάνω όσα με φοβίζουν και βηματάκι-βηματάκι να φτάσω σε ένα σημείο όπου δεν θα φοβάμαι την πιθανότητα μιας κρίσης πανικού που θα με ισοπεδώσει και θα με ξεφτιλίσει σε κόσμο που δεν γνωρίζω.

Οι κρίσεις πανικού είναι αντιμετωπίσιμες. Όλοι μπορεί να βιώσουν μια ή δύο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η σχετική ενημέρωση βοηθάει πολύ στο να είσαι προετοιμασμένος για όταν θα έρθει κάτι που κάνει την εμφάνισή του απροειδοποίητα.


Γιάννης


*Η υπογραφή αποτελειται απο ψευδωνυμο με σκοπο την προστασία της ανωνυμιας.
Αν θες να μοιραστείς με το ClicktoTherapy τη μαρτυρία σου, παρακαλούμε στείλε μας μήνυμα στο info@clicktotherapy.com και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σου.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link