Πώς οι ειδήσεις της επικαιρότητας επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Πώς οι ειδήσεις της επικαιρότητας επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Στη σημερινή κοινωνία, η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πολύ πιο έυκολη από ποτέ. Η ευρεία χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή ροή ειδήσεων και πληροφοριών, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι ανησυχητικές και αγχωτικές. Με τον συνεχή καταιγισμό γεγονότων, είναι δύσκολο να τα παρακολουθούμε και το μυαλό μας συχνά επιβαρύνεται από περιττές πληροφορίες. Είναι απαραίτητο να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ενημέρωσης για τον κόσμο γύρω μας και της προστασίας της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας.

Η υπερβολική έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις

Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η έκθεση σε αρνητικά νέα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική μας υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι ειδήσεις στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι εστιάζονται σε θάνατο, καταστροφές και άλλες μορφές ανθρώπινου πόνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να ανταποκρίνεται σαν να κινδυνεύουμε, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και αϋπνία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπερβολική έκθεση σε αρνητικά νέα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση και μυϊκούς πόνους.

Επιπλέον, οι αρνητικές ειδήσεις μπορούν να διαστρεβλώσουν τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο, προκαλώντας συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης. Για τα άτομα που έχουν βιώσει τραύμα ή αντιμετωπίζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η έκθεση σε γραφικές εικόνες και πλάνα μπορεί να προκαλέσει οδυνηρές αναμνήσεις και να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Η σημασία των αξιόπιστων πηγών και των θετικών ειδήσεων

Αν και είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι για τα τρέχοντα γεγονότα, είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχουμε τις πηγές στις οποίες βασιζόμαστε για πληροφορίες. Υπάρχουν πολλά άτομα και οργανώσεις που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ή παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ατζέντες. Ας έχουμε κατά νου πως οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των ιστοριών που προβάλλονται στο κοινό, έχουν μεγάλη δύναμη στη διαμόρφωση της αντίληψής μας για τον κόσμο γύρω μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητούμε αξιόπιστες και αντικειμενικές πηγές που μπορούμε να εμπιστευόμαστε.

Εκτός από την αποφυγή αρνητικών ειδήσεων και αναξιόπιστων πηγών, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να αναζητάμε τις θετικές ειδήσεις και ιστορίες. Ενώ ο κόσμος δεν είναι τέλειος και τα άσχημα πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν επίσης πολλά θετικά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα. Άνθρωποι γεννιούνται, τα αγαπημένα πρόσωπα επανενώνονται και πολλοί άνθρωποι βιώνουν ευτυχισμένες στιγμές. Αναζητώντας θετικές ειδήσεις και ιστορίες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ενοχλητικές πληροφορίες.

Εύρεση ισορροπίας – Θέτοντας όρια και προστατεύοντας την ψυχική μας υγεία 

Είναι σημαντικό να θέτουμε όρια για τον εαυτό μας όταν πρόκειται για την έκθεση σε πληροφορίες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δικές μας ικανότητες και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση σε αρνητικά νέα. Αν διαπιστώσεις πως ο συνεχής καταιγισμός πληροφοριών επηρεάζει την ψυχική σου υγεία, μπορεί να είναι ωφέλιμο να κάνεις ένα διάλειμμα από τη συνεχή ροή πληροφοριών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της έκθεσής σου σε ειδήσεις ή την αποφυγή ορισμένων θεμάτων ή και πηγών.

Συμπερασματικά, ως πολίτες αυτού του κόσμου, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τα τρέχοντα γεγονότα και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία και ευεξία, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ της ενημέρωσης και της αποφυγής της υπερβολικής έκθεσης σε αρνητικές πληροφορίες. Αναζητώντας αξιόπιστες πηγές, θετικά νέα και θέτοντας όρια στον εαυτό μας, μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας ηρεμία και να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με τις πληροφορίες που μας περιβάλλουν.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link