Αλληλεγγύη και αλτρουισμός για μια καλύτερη ψυχική υγεία για όλους!

Αλληλεγγύη και αλτρουισμός για μια καλύτερη ψυχική υγεία για όλους!

Για κάθε φίλη/ο που προσκαλείς, θα δοθεί έκπτωση 10% για την πρώτη αγορά πακέτου συνεδριών και παράλληλα εμείς θα προσφέρουμε 10€ στο περιοδικό δρόμου “σχεδία”.

Τι αφορά η ενέργεια;

Κάθε πελάτης του Clicktotherapy, που βρίσκεται σε θεραπευτικό πλάνο, έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο για να ξεκινήσει online ψυχοθεραπεία μέσω του Clicktotherapy. Ο αποδέκτης της πρόσκλησης θα έχει έκπτωση 10% στην πρώτη αγορά και όταν ξεκινήσει το θεραπευτικό του πλάνο, τότε μεταφέρεται στην σχεδία το ποσό των 10€ και ο αποστολέας της πρόσκλησης ενημερώνεται από τον οργανισμό.

H πρόσκληση γίνεται μέσα από την περιοχή Λογαριασμός στο στο ιδιωτικό σου δωμάτιο.

Πώς προέκυψε αυτή η ενέργεια;

Οι έννοιες της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της συμπαράστασης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για τη σύσταση των κοινωνιών μας. Παράλληλα, είναι βαθιά χαραγμένες στην ανθρώπινη φύση, σε σημείο που η απουσία τους μπορεί να συνδέεται με ψυχικές δυσκολίες. Η προσφορά στην κοινότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ψυχικής υγείας. Η τελευταία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της».

Μάλιστα, πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση που έχει η εμπλοκή μας με συμπεριφορές αλληλεγγύης στην ψυχική μας υγεία. Ειδικότερα, έχει φανεί ότι όσο περισσότερο νοιαζόμαστε για τους άλλους και συμμετέχουμε ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βιώνουμε και οι ίδιοι θετικά συναισθήματα με βάθος και διάρκεια. Φαίνεται ότι οι συμπεριφορές αλληλεγγύης τείνουν να έχουν μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία όσων τις υιοθετούν. Μια μελέτη έχει προσεγγίσει το θέμα πειραματικά, μοιράζοντας τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα κλήθηκε να συμμετέχει σε υπηρεσίες εθελοντισμού, συστηματικά και για διάρκεια τριών μηνών. Η άλλη ομάδα, δεν έκανε τίποτα σχετικό με εθελοντισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ανήκαν στην ομάδα που κλήθηκε να συμμετέχει σε υπηρεσίες εθελοντισμού παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ψυχικής υγείας, καθώς αυτά ήταν πολύ υψηλότερα. Οι διαφορές στα επίπεδα ψυχικής υγείας διατηρήθηκαν έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, εύρημα που δείχνει και τη μακροχρόνια επίδραση της εμπλοκής μας με σε συμπεριφορές αλληλεγγύης για την ψυχική μας υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό επιβεβαιώνει τα θετικά αποτελέσματα που έχει η εμπλοκή με συμπεριφορές αλτρουισμού σε καθημερινή βάση για την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα, και στόχο είχε να εντοπίσει παράγοντες που προστατεύουν την ψυχική υγεία από το άγχος της πανδημίας. Στα πλαίσια της έρευνας νέοι ενήλικες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις μετρώντας τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης καθώς και θετικών και αρνητικών συναισθημάτων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που στόχο είχαν να μετρήσουν το βαθμό κατά τον οποίο υιοθετούν αλτρουιστικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους (πχ. «όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, δε διστάζω να τον βοηθήσω» ή «βοηθάω τους άλλους ακόμα κι αν γνωρίζω ότι δεν θα λάβω κάτι για αυτό»). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρά τα υψηλά επίπεδα άγχους λόγω της πανδημίας, οι συμμετέχοντες που υιοθετούσαν αλτρουιστικές συμπεριφορές, σημείωναν χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και αρνητικών συναισθημάτων, εύρημα που οδήγησε τους ερευνητές να καταλήξουν στην προστατευτική λειτουργία που έχουν οι αλτρουιστικές συμπεριφορές για την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Clicktotherapy δε θα μπορούσε παρά να εμπλέκεται σε μια δράση που στόχο έχει να προάγει τις συμπεριφορές αλληλεγγύης, αλτρουισμού και προσφοράς στην κοινότητα. Ενισχύοντας τέτοιου είδους ενέργειες είμαστε πεπεισμένοι ότι συμβάλλουμε στη διάδοση ανθρωπιστικών αξιών που τόση ανάγκη έχουμε σε κοινωνικό αλλά και ατομικό επίπεδο. 


Πηγές

Kornilaki, E.N. (2022), The psychological effect of COVID-19 quarantine on Greek young adults: Risk factors and the protective role of daily routine and altruism. Int J Psychol, 57: 33-42. https://doi.org/10.1002/ijop.12767

Morrow-Howell, N., Hinterlong, J., Rozario, P.A., Tang, F. (2003), Effects of Volunteering on the Well-Being of Older Adults, The Journals of Gerontology: Series B,  58(3), 137–145, https://doi.org/10.1093/geronb/58.3.S137

Yuen H.K., Huang P., Burik J.K., Smith T.G. (2008), Impact of participation in volunteer activities for residents living in long-term care facilities. American Journal of Occupational Therapy, 62(1), 71–76.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link