Skip to content
Click to Therapy Blog
  • Ψυχοθεραπεία Online
  • Κόστος
  • Για επιχειρήσεις
  • Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
Menu
  • Ψυχοθεραπεία Online
  • Κόστος
  • Για επιχειρήσεις
  • Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
Search
Close this search box.
Click to Therapy Blog
  • Ψυχοθεραπεία Online
  • Κόστος
  • Για επιχειρήσεις
  • Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
Menu
  • Ψυχοθεραπεία Online
  • Κόστος
  • Για επιχειρήσεις
  • Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
Search
Close this search box.
Click to Therapy Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ
Menu
  • Ψυχοθεραπεία Online
  • Κόστος
  • Για επιχειρήσεις
  • Blog
  • ΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΞΕΚΙΝΑ ΔΩΡΕΑΝ

Όλα τα άρθρα / Ψυχολογία / Συμβουλευτική Γονέων: Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στην ανατροφή των παιδιών

Συμβουλευτική Γονέων: Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στην ανατροφή των παιδιών

  • Ψυχολογία
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να μπορεί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα τόσο του ίδιου όσο και των άλλων; Όπως έχουν αναδείξει πολλοί ερευνητές, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι καίριας σημασίας στην ευτυχία των παιδιών αλλά και στην επιτυχία τους ως ενήλικες σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Παρακάτω, θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος του γονέα στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, και πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ το παιδί σου να καλλιεργήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη του.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional intelligence EI, ή περισσότερο γνωστός ως όρος Emotional Quotient – EQ) έχει οριστεί από τον Daniel Goleman η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, καθώς και να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Σύμφωνα με τον Goleman, η EQ παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός ατόμου, ίσως ακόμη μεγαλύτερο από το IQ.[i]

Για τα παιδιά, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης σημαίνει ότι μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις τους, να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις και να επιλύουν συγκρούσεις χωρίς επιθετικότητα.

Οι τέσσερις πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης

Πολλοί θεωρητικοί έχουν αναπτύξει διάφορα μοντέλα για να εξηγήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, ωστόσο αυτό του Goleman έχει γίνει σημείο αναφοράς για το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από το EQ. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, το EQ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Αυτογνωσία (self-awareness): Σύμφωνα με τον John Mayer (ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του New Hampshire και έναν από τους πρώτους που μελέτησαν τη συναισθηματική νοημοσύνη), αυτογνωσία σημαίνει να έχουμε «συνειδητή γνώση τόσο για τη διάθεσή μας όσο και για τις σκέψεις μας σχετικά με αυτήν»[ii]. Ο Goleman την εξηγεί επίσης ως την ικανότητα να διαβάζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας, καθώς και να αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπό τους στους άλλους.

Με απλά λόγια, η αυτογνωσία είναι η βασική κατανόηση του πώς νιώθουμε και γιατί νιώθουμε έτσι. Όσο περισσότερο είμαστε συνειδητοποιημένοι για τα συναισθήματά μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στους άλλους.

Αυτοδιαχείριση (self-management): Η αυτοδιαχείριση μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα διαχείρισης των πράξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με ευέλικτους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αυτορρύθμιση συμβάλλει σε ένα αίσθημα ευημερίας, αυτοπεποίθησης, καθώς και σύνδεσης με τους άλλους. Για να είναι εφικτή η αυτοδιαχείριση, είναι απαραίτητο να έχουμε πετύχει πρώτα την αυτογνωσία.

Κοινωνική επίγνωση (social awareness): Η κοινωνική επίγνωση είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων και να «διαβάζουμε» σωστά τις καταστάσεις. Πρόκειται για την ικανότητα να αισθανόμαστε τι σκέφτονται και τι νιώθουν οι άλλοι, ώστε να μπορούμε να κατανοούμε την οπτική τους, αξιοποιώντας την ενσυναίσθησή μας.

Διαχείριση σχέσεων (relationship management): Η ικανότητα να λαμβάνουμε υπόψη τα δικά μας συναισθήματα, τα συναισθήματα των άλλων και το εκάστοτε πλαίσιο, ώστε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτή η διάσταση συνδυάζει τις τρεις προηγούμενες και δημιουργεί το τελικό αποτέλεσμα – τη διαχείριση σχέσεων! Συχνά, αν έχουμε κατακτήσει τις άλλες τρεις διαστάσεις, αυτή προκύπτει φυσικά ως επακόλουθο.

Γιατί είναι σημαντική η συναισθηματική νοημοσύνη στην ανατροφή των παιδιών

Η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ολιστική ανάπτυξη και ευτυχία των παιδιών. Η ικανότητα ενός παιδιού να κατανοεί, να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ακαδημαϊκές δεξιότητες, τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις και τη συνολική του επιτυχία αργότερα ως ενήλικας, ως εξής:

Ακαδημαϊκή επιτυχία

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ακαδημαϊκή απόδοση. Σύμφωνα με τους Zins, Bloodworth, Weissberg and Walberg (2007)[iii], «τα σχολεία είναι κοινωνικοί χώροι και η μάθηση είναι μια κοινωνική διαδικασία». Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν δίπλα στους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, είναι απαραίτητο να αξιοποιούν τα συναισθήματά τους για να διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης. Η ικανότητά τους να κατανοούν τα δικά τους συναισθήματα και εκείνα των άλλων, να ρυθμίζουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να εκφράζουν με υγιή τρόπο τα συναισθήματά τους συμβάλλει στη δημιουργία ενός επιτυχημένου σχολικού περιβάλλοντος. [iv]

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Τα παιδιά με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματα των συνομηλίκων τους, γεγονός που τα βοηθά να χτίζουν ουσιαστικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις όχι μόνο ενισχύουν την καθημερινή τους ευημερία αλλά τους παρέχουν και σημαντικά εφόδια για τη συνεργασία σε ομαδικές εργασίες, συζητήσεις στην τάξη και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία των παιδιών αποτελεί έναν τομέα που προβληματίζει όλο και περισσότερο τους ειδικούς του κλάδου, με διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη να εμφανίζονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση των συναισθημάτων επιτρέπει στα παιδιά να εκφράζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, αντί να καταπιέζουν ή να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με αρνητικούς τρόπους. Σε συνέχεια της αναγνώρισης, η αυτορρύθμιση τα βοηθά να μην κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία τους.

Επιτυχία

Η επιτυχία στη ζωή δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τους βαθμούς ή τις επαγγελματικές θέσεις. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πλευρών της ζωής μας, από τη διατήρηση υγιών σχέσεων μέχρι την επίτευξη μιας ισορροπημένης καθημερινότητας. O Goleman υποστηρίζει ότι το ΕQ είναι εξίσου σημαντικό με το IQ (Δείκτης Νοημοσύνης – Intelligence Quotient) για την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων, η συναισθηματική νοημοσύνη τους γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για τις σχέσεις και τις αποφάσεις που παίρνουν.

Πώς να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σου

Αναγνώριση συναισθημάτων

Η πρώτη κίνηση για την καλή διαχείριση των συναισθημάτων είναι να τα αναγνωρίσουμε. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους αφού συχνά μπορεί να αισθάνονται σύγχυση γιατί δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό που νιώθουν είναι θυμός, χαρά, λύπη ή αηδία – και έτσι δεν γνωρίζουν πώς να το εκφράσουν. Ένας χρήσιμος τρόπος για τα νήπια, είναι να χρησιμοποιήσεις, κυριολεκτικά, «ετικέτες» για τα συναισθήματα, όπως κάρτες που δείχνουν διάφορα συναισθήματα και να τις μελετήσεις μαζί με το παιδί. Ζήτησέ του να σου φέρει την αντίστοιχη κάρτα όταν νιώθει κάποιο από αυτά τα συναισθήματα. Για μεγαλύτερα παιδιά, η συχνές συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει να νιώθεις κάτι, βοηθούν στη συνειδητοποίηση της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Το παράδειγμα

Οι άνθρωποι είναι μιμητικά όντα και τα παιδιά ρουφούν σαν σφουγγάρια ό,τι βλέπουν γύρω τους. Δείξε στο παιδί σου υγιείς τρόπους να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα. Για παράδειγμα, όταν νιώθεις άγχος, πες δυνατά, για να σε ακούσει, «Νιώθω πιεσμένος/η, οπότε θα πάρω μερικές βαθιές ανάσες». Προσπάθησε να γίνεις το παράδειγμα που θα μιμηθεί το παιδί σου κάθε φορά που εκφράζεις ένα συναίσθημα

Αναγνώριση προσπαθειών

Φρόντισε να επαινείς το παιδί όταν προσπαθεί να εκφράσει ή να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο. Η θετική ενίσχυση θα το παρακινήσει να συνεχίσει. Για παράδειγμα, πες: «Είμαι πολύ περήφανος/η που μου είπες πώς ένιωσες αντί να θυμώσεις». Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την τιμωρία όταν το παιδί εκφράζει θυμό ή είναι αναστατωμένο, και να υιοθετείς την προσέγγιση της ενίσχυσης/επιβράβευσης. Για παράδειγμα, αντί να «τιμωρήσεις» μια συμπεριφορά, «επιβράβευσε» την συμπεριφορά που θα ήθελες να δεις στη θέση της.

Η συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων είναι μια προσέγγιση που βοηθά τους γονείς να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην ανατροφή των παιδιών, να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Ένας επαγγελματίας σύμβουλος μπορεί να σε καθοδηγήσει ώστε να αναγνωρίσεις τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σου, να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις, και να χτίσεις μια ακόμα πιο ισχυρή και υποστηρικτική σχέση μαζί του.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών μας. Ως γονείς, έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε αυτήν την ικανότητα μέσα από την επικοινωνία, το καλό παράδειγμα και τη σωστή καθοδήγηση. Και όταν νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη, η συμβουλευτική γονέων μπορεί να μας δώσει πολύτιμα εργαλεία και νέες προοπτικές για μια πιο αρμονική σχέση με τα παιδιά μας. Ξεκίνα δωρεάν για να βρεις τον κατάλληλο σύμβουλο για σένα!

Πηγές

[i] Goleman, D. (1995). Emotional intelligence: Why it can matter more than IQ. Bantam.

[ii] Salovey, P., & Sluyter, D. J. (Eds.). (1997). Emotional development and emotional intelligence: Educational implications. Basic Books.

[iii] Zins, J. E., Bloodworth, M. R., Weissberg, R. P., & Walberg, H. J. (2007). The scientific base linking social and emotional learning to school success. Journal of Educational and Psychological Consultation, 17(2–3), 191–210. https://doi.org/10.1080/10474410701413145

[iv] Denham, S. A., Bassett, H. H., Mincic, M., Kalb, S., Way, E., Wyatt, T., & Segal, Y. (2012). Social-Emotional Learning Profiles of Preschoolers’ Early School Success: A Person-Centered Approach. Learning and individual differences, 22(2), 178–189. https://doi.org/10.1016/j.lindif.2011.05.001

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Μοιράσου το!

Picture of Ομάδα ClicktoTherapy

Ομάδα ClicktoTherapy

Η ομάδα ClicktoTherapy είναι ένα δυναμικό μείγμα επαγγελματιών που προέρχονται από τους τομείς της έρευνας, της ψυχικής υγείας και της τεχνολογίας. Όλους και όλες μας ενώνει το πάθος για την κοινή αποστολή μας και να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Αν συναντήσεις κάποιον από μας, θα χαρούμε να μοιραστείς την εμπειρία σου και να ακούσουμε το feedback σου. Με τις γνώσεις σας προχωράμε μαζί το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης.
PrevΠροηγούμενοΑλλάζουμε σελίδα #5: Το αγαπημένο μέρος του Έκτορα|Η ψυχολόγος Ν. Παπακώστα αναλύει.
ΕπόμενοΑγχώδης Καταθλιπτική Διαταραχή: Συμπτώματα και αντιμετώπισηNext

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

  • Αλλάζουμε σελίδα

Αλλάζουμε σελίδα #7: Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις.|O ψυχολόγος Σ. Πολίτης αναλύει.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και δημιουργήσαμε μια ενότητα γνώσεων και συμβουλών γύρω από την ψυχική υγεία και ευεξία προσβάσιμη σε όλες και όλους. Ο συνεργάτης μας...

  • Αλλάζουμε σελίδα
  • Picture of Σπύρος Πολίτης Σπύρος Πολίτης
  • Ψυχική υγεία

Η Σχέση Μεταξύ Social Media και Ψυχικής Υγείας: Επιπτώσεις και Στρατηγικές Πρόληψης

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τα χρησιμοποιούν για να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν,...

  • Ψυχική υγεία
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy
  • Ψυχολογία

Τι είναι η σχιζοφρένεια; Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αν έχεις ακούσει τον όρο «σχιζοφρένεια» και τον έχεις συνδέσει με ταινίες τρόμου, αλλόκοτες συμπεριφορές ή διχασμένες προσωπικότητες, δεν είσαι ο μόνος. Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες...

  • Ψυχολογία
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy
  • Κατάθλιψη

Όταν η θλίψη επιμένει: Σημάδια ότι χρειάζεσαι υποστήριξη

Μερικές μέρες είναι απλώς δύσκολες. Ξυπνάς με ένα βάρος στο στήθος, όλα μοιάζουν κάπως γκρίζα και νιώθεις ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από… τα πάντα. Όλοι περνάμε τέτοιες φάσεις, ειδικά σε...

  • Κατάθλιψη
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy
  • Ψυχική υγεία, Ψυχολογία

Διαταραχή προσωπικότητας: Ορισμός, τύποι και συμπτώματα

Τι είναι η διαταραχή προσωπικότητας και πώς διαφέρει από τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές; Η διαταραχές προσωπικότητας χωρίζονται σε διάφορους τύπους και περιγράφουν έναν τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και συναναστροφής με τους...

  • Ψυχική υγεία, Ψυχολογία
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy
  • Είδη ψυχοθεραπείας, Ψυχοθεραπεία

Θεραπεία Σχημάτων: Μια καινοτόμος προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία

Η Θεραπεία των Σχημάτων είναι ένα ψυχοθεραπευτικό μοντέλο το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από την...

  • Είδη ψυχοθεραπείας, Ψυχοθεραπεία
  • Picture of Ομάδα ClicktoTherapy Ομάδα ClicktoTherapy
  • Νέα άρθρα

    • Αλλάζουμε σελίδα #7: Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις.|O ψυχολόγος Σ. Πολίτης αναλύει.
    • Η Σχέση Μεταξύ Social Media και Ψυχικής Υγείας: Επιπτώσεις και Στρατηγικές Πρόληψης
    • Τι είναι η σχιζοφρένεια; Συμπτώματα και αντιμετώπιση
    • Όταν η θλίψη επιμένει: Σημάδια ότι χρειάζεσαι υποστήριξη
    • Διαταραχή προσωπικότητας: Ορισμός, τύποι και συμπτώματα
  • Κατηγορίες

    • Burnout
    • PTSD
    • Άγχος / Στρες
    • Αλλάζουμε σελίδα
    • Αλληλεγγύη
    • Ας το Συζητήσουμε
    • Αυτοβοήθεια
    • Αυτογνωσία
    • ΔΕΠΥ
    • Διακοπές
    • Διατροφικές διαταραχές
    • Είδη ψυχοθεραπείας
    • Θεραπευτικό συμβόλαιο
    • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
    • Κατάθλιψη
    • Κοινωνικό άγχος
    • Κρίσεις πανικού
    • Πένθος
    • Προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων
    • Σεξουαλική υγεία
    • Ψυχική υγεία
    • Ψυχική υγεία και Τέχνη
    • Ψυχοθεραπεία
    • Ψυχολογία
    • Ψυχοσωματικά
  • Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

    Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

    Πάνω από 200 αυστηρά επιλεγμένοι ειδικοί ψυχολόγοι. Ξεκίνησε άμεσα ψυχοθεραπεία online από την άνεση του χώρου σου!

    Βρες τον κατάλληλο Ψυχολόγο

    ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Download on the App Store
    Get it on Google Play

    Click to Therapy

    Η ομάδα μας

    Οι Ψυχολόγοι μας

    Ψυχοθεραπεία Online

    Για επιχειρήσεις

    Κόστος

    Δωροκάρτα Click To Therapy

    Συνδρομητής Cosmote

    Για επαγγελματίες

    Blog

    Δημοφιλή θέματα

    Τα 6 σύγχρονα είδη Ψυχοθεραπείας

    Πώς λειτουργεί το έντονο άγχος;

    Πώς λειτουργεί η Κατάθλιψη;

    Τι να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;

    Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

    Τι είναι το κοινωνικό άγχος;

    Ψυχολογικά Τεστ

    Τεστ Κατάθλιψης

    Τεστ Άγχους

    Κρίση Πανικού Τεστ

    Τεστ ΔΕΠΥ online

    OCD Τεστ

    Τεστ Burnout

    Τεστ Αυτοεκτίμησης

    Τεστ Ψυχική Ευεξία

    Τεστ μετατραυματικού στρες

    Αν διατρέχεις άμεσο κίνδυνο απευθύνσου στο 166 ή στην άμεση βοήθεια της χώρας σου


    © 2025 ClicktoTherapy
    FAQ | Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Social Media

    Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

    Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

    Copy link
    CopyCopied