Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Οι στόχοι της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας είναι τόσο η ανακούφιση όσο και η πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών, οι οποίοι επιτυγχάνονται πρωτίστως μέσα από τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Η ψυχοθεραπευτική σχέση διέπεται από ενσυναίσθηση, άνευ όρων αποδοχή, γνησιότητα και εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, ο καθένας έχει μια θεμελιώδη τάση μέσα του να αξιοποιήσει πλήρως τις ανθρώπινες δυνατότητές του. Η βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι το άτομο να έχει την αποδοχή εκείνων με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση. Αυτό επιτρέπει στη συνέχεια την ανάδυση μιας σαφούς και εποικοδομητικής επίγνωσης κάθε γεγονότος που βιώνεται.

Τεχνική Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας

Στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, ο θεραπευόμενος εκείνος στον οποίο προσφέρεται αυτή η άνευ όρων αποδοχή είναι σταδιακά σε θέση να επεξεργαστεί τις παρούσες και παρελθούσες εμπειρίες του και να διαμορφώσει μια επαρκή αναπαράστασή τους. Κρίνει για τον εαυτό του την αξία της εμπειρίας του για την προσωπική του ισορροπία και το σχέδιό του και προσεγγίζει σταδιακά κάθε νέα κατάσταση με προσαρμοσμένο και δημιουργικό τρόπο. Ο θεραπευόμενος προσεγγίζεται με αυθεντικό τρόπο και ενθαρρύνεται η γνησιότητα της έκφρασής του. Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές που ενισχύουν την αυθεντικότητα του θεραπευόμενου, συνοδεύοντάς τον σε μια διαδικασία αυτοεξερεύνησης. Σταδιακά, ο θεραπευόμενος κατορθώνει να γνωρίσει και να αποδεχτεί όλες τις πλευρές του εαυτού του.

Θα σε βοηθήσουμε να βρεις τον Ψυχολόγο και τη μέθοδο που σου ταιριάζει. Κλείσε δωρεάν την πρώτη σου αναγνωριστική online συνεδρία!

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ
Christina Gianniou

Christina Gianniou

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. το 2004 και είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Η μετεκπαίδευσή μου ήταν στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. (Pg.Diploma in PCA Counselling) Εργάζομαι από το 2009 ιδιωτικά και σε οργανισμούς, με ενήλικες και εφήβους με συναισθηματικές δυσκολίες, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, διαταραχές άγχους, burn out.


Βασίλης Σκανδάλης

Βασίλης Σκανδάλης

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ο Βασίλης Σκανδάλης είναι προσωποκεντρικός ψυχοθεραπευτής, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Προσέγγισης και εκλεγμένο μέλος του του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) της Γαλλόφωνης Ένωσης Προσωποκεντρικών και Βιωματικών Ψυχοθεραπευτών – AFPC στις Βρυξέλλες (2022 - 2025). Σπούδασε με ολική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με αριστείο ενώ, η αγάπη του για τα παιδιά και την γονεϊκότητα τον έκανε να ειδικευτεί και στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα από την Gordon Hellas διοργανώνοντας εκπαιδευτικές, βιωματικές και υποστηρικτικές ομάδες γονέων. Σήμερα, ασκεί το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή σε Ελλάδα και Βέλγιο τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο ενώ, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των θεμάτων φύλου, σεξουαλικότητας και φεμινισμού καθώς και την επεξεργασία νέων αντιλήψεων και διαστάσεων πάνω στην προσωποκεντρική προσέγγιση. Από τον Ιανουάριο του 2022 είναι μέντορας στο Tipping Point in Education, μέσω του οποίου ενδιαφέρται να ενισχύσει τους μαθητές των σχολείων της περιφερειακής Ελλάδας στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό καθώς και, δίνοντας το παρόν στις προκλήσεις των καιρών, είναι ενεργό μέλος του Συνεργατικού Περιοδικού Ψυχολογίας, Πολιτισμού και Συνειδητότητας «Animartists» από το 2016 έως σήμερα.


Γεώργιος Φραγκάκης (Πρεμ Άντρι)

Γεώργιος Φραγκάκης (Πρεμ Άντρι)

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ο Άντρι Γεώργιος Φραγκάκης αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην «Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία» (Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ). Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία του για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες τον οδήγησε να εμβαθύνει και στον τομέα «Συγκρούσεις και Επικοινωνία» (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP), ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Προσέγγισης καθώς και εκλεγέν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.). Από το 2012 ασκεί το επάγγελμα του Ψυχολόγου και από το 2017 εργάζεται ως εκπαιδευτής της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS.


Δήμητρα Κλεινάκη

Δήμητρα Κλεινάκη

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ονομάζομαι Δήμητρα Κλεινάκη και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω την μετεκπαίδευσή μου στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ψυχοθεραπείας (EAP). Έχω παρακολουθήσει πιστοποιημένο πρόγραμμα εξειδίκευσης του Ε.Κ.Π.Α πάνω στην Ψυχοπαθολογία του Βρέφους, του Παιδιού και του Εφήβου ενώ συνεχίζω να παρακολουθώ επιμορφωτικά σεμινάρια σε διάφορους κλάδους που αφορούν την Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, με στόχο την συνεχή ενημέρωση μου για την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών μου. Εργάζομαι από το 2020 σε Ιδιωτική Νευροψυχιατρική Κλινική όπου παρέχω ατομικές συνεδρίες σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και συντονίζω ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοεκπαίδευσης. Με κλινικό πληθυσμό έχω εργαστεί επίσης και ως ασκούμενη Ψυχολόγος στο Οικοτροφείο του Αγ. Νικολάου της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Σήμερα, πέρα από το κλινικό πλαίσιο ασκώ το επάγγελμα του Ψυχολόγου και ιδιωτικά σε δικό μου γραφείο στην Αθήνα, βρισκόμενη πάντα παράλληλα σε προσωπική ψυχοθεραπεία και κλινική εποπτεία.


Ειρήνη Σεραφείμ

Ειρήνη Σεραφείμ

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ονομάζομαι Ειρήνη Σεραφείμ, είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία. Επιπλέον, ειδικεύομαι στην Προσωποκεντρική και Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεία, ένα 4-ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης από το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Έχω δεκαετή εργασιακή εμπειρία σε Ελλάδα και Ολλανδία με παιδιά, εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες ή/και ψυχικές διαταραχές. Από το 2016 εργάζομαι σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ευάλωτο προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό, ενώ από το 2018 εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια πραγματοποιώντας συνεδρίες μέσω διαδικτύου, αλλά και δια ζώσης. Μέσα στη θεραπευτική συνθήκη, αποβλέπω στη δημιουργία μιας σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης έχοντας ως κεντρικό άξονα τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Ελένη Πάχου

Ελένη Πάχου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ονομάζομαι Ελένη Πάχου, είμαι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και παρέχω ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ενώ παράλληλα πραγματοποιώ με συνεργάτες ομάδες εμψύχωσης, και ψυχοθεραπείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» του τμήματος Ψυχολογίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο παρελθόν παρείχα ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ και ήμουν εθελόντρια για μέγαλο διάστημα στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατομών ΑΡΓΩ συμμετέχοντας στις θεραπευτικές ομάδες αλλά και στις συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας. Ακόμη, συνεχίζω την εκπαίδευση μου στην ψυχοθεραπεία ατόμων και ομάδων με την προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντηκότητας (NDI). Η παρεμβαίνουσα μη-κατευθυντικότητα συνιστά μία ολοκληρωμένη θεωρία και μέθοδο παιδαγωγικής, βιωματικής εκπαίδευσης, εμψύχωσης ομάδων, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας και συνολικά μια φιλοσοφία και στάση ζωής. Κεντρικό άξονα της αποτελεί η διευκόλυνση της ανάδυσης και έκφρασης των επιθυμιών, των αναγκών, των συναισθημάτων, των δυσκολιών των ατόμων ή της ομάδας με τρόπο μη κατευθυντικό αλλά με σεβασμό στην αυτονομία και την ελευθερία τους και συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Ακούω-Προτείνω-Συνοδεύω». Τέλος, η θεραπευτική διαδικασία συνδιαμορφώνεται από τ@ θεραπευτ@ και τ@ θεραπευόμεν@, χτίζοντας μία σχέση ισοτιμίας, η οποία διαπνέεται πάντα από τις βασικές θεραπευτικές αξίες της ενσυναίσθησης-ανεπιφύλακτα θετικής αποδοχής και γνησιότητας. Συμπερασματικά θα έλεγα πως θεραπευτ@ και θεραπευομεν@ έιναι συνοδοιπόρ@ στο ταξίδι που λέγεται ψυχοθεραπεία και ανακαλύπτουν μαζί τις ξεχωριστές πτυχές του ψυχικού κόσμου.


Ελίνα Κατσαδούρη

Ελίνα Κατσαδούρη

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Η Ελίνα Κατσαδούρη είναι απόφοιτος Ψυχολόγος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας- Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών» από το τμήμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση Ψυχοθεραπείας στο Κολλέγιο Ανθρωπικών Επιστημών ICPS, εκπαίδευση πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EAP). Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση ως Ψυχολόγος σε ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία, έχει συνεργαστεί με κέντρα λογοθεραπείας-εργοθεραπείας και επί του παρόντος εργάζεται παρέχοντας συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας σε κατοίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επιπρόσθετα, αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό "Animartists". Βρίσκεται σε συνεχή ατομική ψυχοθεραπεία, επαγγελματική εποπτεία και σε επαφή με τις επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Σύμφωνα με εκείνη, η ψυχοθεραπεία αποτελεί εναν ασφαλή τόπο όπου ο άνθρωπος συναντά τον εαυτό του.


Μυρόπη Στάμου

Μυρόπη Στάμου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Ονομάζομαι Μυρόπη Στάμου. Γεννήθηκα και ζω στην ορεινή Χαλκιδική. Η ζεστασιά της μικρής κοινότητας και η επαφή μου με τη φύση καλλιέργησαν το βαθύ μου ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τη φύση, την σωματική και ψυχική υγεία και ισορροπία. Καλλιεργήθηκαν έτσι από νωρίς μέσα μου η αγάπη, το ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και τη φύση. Είμαι ψυχολόγος , ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποίησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Γνωστική Νευροαποκατάσταση στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είμαι κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ. 180673/952/20-03-2019). Είμαι εκπ. Οικοψυχολόγος στην Ελληνική Εταιρεία Οικοψυχολογίας και Ενιαίας Υγείας και εκπ. Προσωποκεντρική και Focusing- βιωματική ψυχοθεραπεύτρια στο Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη Mindfulness Instructor (International Mindfulness and Meditation Alliance). Αγαπώ τη φύση, τα ταξίδια και την ποίηση. Έχω εργαστεί στην παιδική προστασία , στην συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη υποψηφίων θετών γονέων και παιδιών. Εργάζομαι συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Τα τελευταία τρία χρόνια, εργάζομαι στην ατομική και ομαδική ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία καρκινοπαθών, φροντιστών και πενθούντων. Ακόμη, συντονίζω ομάδες υποστήριξης ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Μεριμνώ για τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεών μου ως ψυχολόγος , καθώς και για την προσωπική μου θεραπεία και ανάπτυξη , ώστε να στέκομαι στη θεραπευτική σχέση με τρόπο που προάγει και διευκολύνει την ανάπτυξη και την άνθιση του θεραπευόμενου. Βαθιά μου πίστη και έμπνευση είναι η έμφυτη πηγή σοφίας, δύναμης και θεραπείας που κάθε άνθρωπος διαθέτει μέσα του και η οποία δύναται να τον οδηγήσει στον αληθινό του εαυτό. Πρόθεσή μου να σε υποστηρίξω στο δικό σου ξεχωριστό μονοπάτι δημιουργώντας ένα ασφαλές μέρος, όπου θα μπορείς να είσαι σε επαφή με το σώμα , το νου και την καρδιά σου. Τιμή μου να μοιραστούμε το ταξίδι σου προς το δικό σου ξεχωριστό φως και την πνευματική σου ανάπτυξη.


Ναταλία Παραστατίδου

Ναταλία Παραστατίδου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Είμαι η Ναταλία Παραστατίδου, Ψυχολόγος M.Sc και Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια και πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουμε μία έμφυτη τάση να πραγματώνουμε το δυναμικό μας και να γινόμαστε το καλύτερο που μπορούμε. Στην ψυχοθεραπεία δουλεύουμε μαζί ώστε να ελευθερωθεί αυτή η τάση. Έχω σπουδάσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το μεταπτυχιακό μου είναι στην Γνωσιακή Επιστήμη, έναν ερευνητικό διεπιστημονικό κλάδο για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, από το ΕΚΠΑ. Έχω επίσης ολοκληρώσει την τετραετή εκπαίδευσή μου στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση για την οποία που έχει απονεμηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ψυχοθεραπείας (ECP). Ενημερώνοντας την πρακτική μου από την κατανόηση της λειτουργίας των νοητικών μας διεργασιών, μπαίνω με ανοιχτότητα στο πλαίσιο αναφοράς του ατόμου, με γνήσιο ενδιαφέρον και σεβασμό στη μοναδικότητα της εμπειρίας του. Από το 2017 εργάζομαι ιδιωτικά και σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε έφηβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών (άγχος, κατάθλιψη, ζητήματα σχέσεων, τραύμα, πένθος, προσωπική ανάπτυξη). Στα πλαίσια αυτά έχω επίσης συντονίσει ομάδες και έχω πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις σε συναδέλφους που εργάζονται στον χώρο της ψυχικής υγείας και παρεμβάσεις σχετικά με ψυχοκοινωνικά ζητήματα . Οι σπουδές και η εμπειρία μου συμβάλουν στο να διατηρώ μία σφαιρική αντίληψη για τον άνθρωπο και να εμπιστεύομαι τις δυνατότητές του. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της θεραπευτικής μας σχέσης τα άτομα εξερευνούν με ελευθερία τις εμπειρίες τους, ανακουφίζονται, αναλαμβάνουν τον ρόλο τους στη διαδικασία αλλαγής, αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τελικά έχουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.


Χριστοπούλου Κωνσταντίνα

Χριστοπούλου Κωνσταντίνα

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Προσωποκεντρική Βιογραφικό

Η Χριστοπούλου Κωνσταντίνα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Περιστέρι. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία του Πανεπιστημίου Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα "Διαπαιδαγώγηση στην παιδική & εφηβική ηλικία" και "Διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου γονέων" του Εθνικού & Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι κάτοχος πιστοποιητικών εξειδικευμένης επιμόρφωσης στην "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική, Συμβουλευτική" και στο Life Coaching. Η κλινική της εμπειρία ξεκίνησε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής όπου πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση. Σήμερα παράλληλα με το ιδιωτικό της γραφείο, εργάζεται ως ψυχολόγος στη ΜΚΟ Αξία Ζωής παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, σίτισης και βοήθειας σε ανθρώπους μηδενικού εισοδήματος. Τέλος, έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα επιστημονικά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την ψυχολογία και την ψυχοπαθολογία με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη της.