Gestalt Ψυχοθεραπεία

Gestalt Ψυχοθεραπεία

H Ψυχοθεραπεία Gestalt έχει τις ρίζες της στην "ψυχολογία της μορφής" (ψυχολογία Gestalt) και στην προπολεμική ψυχανάλυση. Εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950 και εξελίχθηκε σε πολύ επιτυχημένη τη δεκαετία 1970. Η προσέγγιση της ψυχοθεραπείας Gestalt, είναι συνδεδεμένη με τα ρεύματα του υπαρξισμού και της φαινομελογίας που κυριαρχούσαν στα κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια στα οποία εξελίχθηκε.

Τεχνική Ψυχοθεραπείας Gestalt

Οι ψυχοθεραπευτές είναι ενεργοί συνεργάτες στη διαδικασία ανάπτυξης των πελατών και η έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση, την αυτονομία και τη δημιουργική προσαρμογή. Η Gestalt υιοθετεί μια ολιστική ματιά προς το θεραπευόμενο, που τείνει να συνθέτει την ψυχική (γνωστική και συναισθηματική), τη σωματική, την κοινωνική και την πνευματική διάσταση του . Επικεντρώνεται στην επίγνωση της παρούσας εμπειρίας και στηρίζεται στην αρχή οτι οι ψυχικές συγκρούσεις εκφράζονται και πραγματώνονται πάντα στο εδώ και τώρα. Επομένως, δεν εστιάζει τόσο στο γιατί υπάρχει μια ψυχική δυσκολία, όσο στο "πώς" λειτουργεί για τον θεραπευόμενο τη δεδομένη στιγμή. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία Gestalt δεν στοχεύει μονάχα να εξηγήσει την προέλευση των δυσκολιών, αλλά προωθεί και τον πειραματισμό με νέες λύσεις, κινητοποιώντας την αλλαγή. Η ψυχοθεραπεία Gestalt δεν θα εστιάζει τόσο πολύ στη "θεραπεία" των συμπτωμάτων, όσο στην πλήρη ανάκαμψη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Θα σε βοηθήσουμε να βρεις τον Ψυχολόγο και τη μέθοδο που σου ταιριάζει. Κλείσε δωρεάν την πρώτη σου αναγνωριστική online συνεδρία!

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ
Aleksandra Mrkobrada

Aleksandra Mrkobrada

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Gestalt Βιογραφικό

Είμαι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church και εξειδικεύομαι στην μέθοδο Gestalt. Επιμορφώνομαι διαρκώς μέσα από επιστημονικά βιβλία, άρθρα, σεμινάρια και συνέδρια. Είμαι βαθιά παθιασμένη με το επάγγελμα μου και θεωρώ προνόμιο να είσαι με έναν άλλο άνθρωπο ο οποίος να μοιράζεται μαζί σου τις δυσκολίες του, τη χαρά του, το θυμό του, τη σύγχυση του, τη λύπη του, τις επιτυχίες του. Βλέπω τις θεραπείες ως κάτι ιερό, όπου κάποιος μπορεί πραγματικά να είναι ο εαυτός του.


Βαρβάρα Κεφαλίδου

Βαρβάρα Κεφαλίδου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Gestalt Βιογραφικό

Ονομάζομαι Κεφαλίδου Βαρβάρα, είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Είμαι εκπαιδευόμενη Gestalt ψυχοθεραπεύτρια στο τετραετές πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης, Gestalt Foundation στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι σε ατομική αλλά και σε ομαδική προσωπική θεραπεία Gestalt καθώς επίσης λαμβάνω ατομική και ομαδική κλινική εποπτεία μηνιαίως. Αυτό που με προσέλκυσε στην ψυχοθεραπεια Gestalt, είναι η υπαρξιακή και ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί, η οποία ακούμπησε στην προσωπική μου πεποίθηση πως η εμπειρία του κάθε ατόμου είναι μοναδική και πως βιώνεται μοναδικά από τον καθένας μας. Στόχος της θεραπείας είναι η δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπεύτριας και θεραπευόμενης/ου καθώς και η αύξηση, μέσω αυτής, της επίγνωσης του ατόμου, η αναγνώριση των προσωπικών του ερμηνειών και νοημάτων. Σχετικά με την εργασιακή μου εμπειρία, τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε "ευάλωτους" πληθυσμούς και πιο συγκεκριμένα σε επιζώσες έμφυλης βίας, μόνες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κα. Έχω δουλέψει με μεγάλο εύρος κλινικών συμπτωμάτων όπως αγχώδεις διαταραχές, Διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχές διάθεσης, κατάθλιψη κα. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου εμπειρίας, έχω συνεργαστεί με διάφορους διεθνείς αλλά και εγχώριους οργανισμούς όπως η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η INTERSOS, η PRAKSIS κα. Η εμπειρία της πρώτης γραμμής και της εργασίας μου στα παραπάνω πλαίσια, συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση του ψυχικού τραύματος΄και της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων. Στόχος μου, η υποστήριξή τους στο ταξίδι της εύρεσης και της ανακατασκευής νοημάτων.


Γιωργαλλή Μαρία

Γιωργαλλή Μαρία

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Gestalt Βιογραφικό

Κάθε αλλαγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη και τρομακτική στην αρχή και η θεραπεία είναι το όχημα προς αυτή την αλλαγή. Η θεραπευτική προσέγγιση η οποία ακολουθώ διερευνά τις παρούσες εμπειρίες μας, δηλαδή ξεκινάμε απο αυτό που συμβαίνει τώρα. Δουλεύουμε μαζί για να κατανοήσουμε καλύτερα τους διάφορους μηχανισμούς αντιμετώπισης που έχουμε μάθει μεγαλώνοντας με την πάροδο του χρόνου και που μπορεί να χρειάζεται να «ενημερωθούν». Με το να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουμε στην τρέχουσα κατάσταση, τις σχέσεις και τα προβλήματά μας, μπορούμε να γίνουμε πιο επιλεκτικοί και ικανοί να αλλάξουμε. Λέγομαι Γιωργαλλή Μαρία και είμαι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του University of Sheffield και κάτοχος μεταπτυχιακού MSc in Clinical Mental Health Sciences του UCL. Είμαι εκπαιδευόμενη στην Gestalt ψυχοθεραπεία του Gestalt Foundation και έχω εργαστεί ερευνητικά σε παγκόσμια κλίμακα.


Παναγιωτίδου Άννα

Παναγιωτίδου Άννα

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Gestalt Βιογραφικό

H Παναγιωτίδου Άννα είναι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Reading, UK, και εκπαιδεύεται στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ασχολείται με την έρευνα. Στο παρελθόν έχει μελετήσει θέματα όπως η επιλόχειος κατάθλιψη και η διατροφή στην ψυχολογία. Διατηρεί συνεχή επαφή με επιστημονικά συνέδρια, βιωματκά εργαστήρια και σεμινάρια H κ. Παναγιωτίδου διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Ψυχιατρικής – Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ως συντονίστρια ομάδων ψυχικά ασθενών. Εργάστηκε ως ψυχολόγος με παιδιά, εφήβους και γονείς από το 2016. Αυτή τη στιγμή δουλεύει ατομικά στο ιδιωτικό της γραφείο και διατηρεί στενή συνεργασία με ψυχίατρο- ψυχοθεραπευτή για όσες περιπτώσεις χρήζουν φαρμακευτικής παρέμβασης. Στο παρελθόν έχει εργαστεί εθελοντικά για το Καταφύγιο Γυναίκας, όπου δούλεψε πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Αντιμετωπίζονται θέματα όπως: διαταραχές διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού σωματικά συμπτώματα μη οργανικής αιτιολογίας, θέματα διατροφής και εικόνας σώματος διαχείριση θυμού, υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής διαταραχές ύπνου κάπνισμα ψυχώσεις συναισθηματική/σωματική/σεξουαλική κακοποίηση και τραύμα ψυχοσεξουαλικές δυσκολίες Εξειδικεύεται σε θέματα συμβουλευτικής γονέων και υποστηρικτικής ψυχοθεραπείας (πένθος, ασθένεια, διαζύγιο). Κάποιος μπορεί να προσέλθει με κίνητρο την αυτοβελτίωση/αυτογνωσία.