Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση με ρίζες στη φιλοσοφία που εστιάζει στη διερεύνηση των μεγάλων ερωτημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης. Βασίζεται στην ιδέα του υπαρξισμού, η οποία εξετάζει τις προσωπικές μας εμπειρίες, την ελευθερία, την ευθύνη και την αναζήτηση νοήματος στη ζωή. Στόχος της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν κοινές ανθρώπινες δυσκολίες, όπως ο φόβος του θανάτου, η μοναξιά, η εύρεση της ταυτότητάς τους και η αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων της ζωής. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων ενδυναμώνει τους θεραπευόμενους να κάνουν αυθεντικές επιλογές και να ζουν πιο ικανοποιητικές ζωές.

Τεχνική Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας

Ο ψυχοθεραπευτής διερευνά τις προσωπικές αξίες και τις πεποιθήσεις του θεραπευόμενου και ενισχύει την ανάληψη ευθύνης μέσω φιλοσοφικών συζητήσεων και τεχνικών αυτογνωσίας. Η δημιουργία μιας αυθεντικής σχέσης μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου δημιουργεί έναν υποστηρικτικό χώρο για την επίλυση διλημμάτων, την απόκτηση συνειδητότητας και την έναρξη ενός μετασχηματιστικού ταξιδιού προς την προσωπική ανάπτυξη, που οδηγεί σε επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τον αληθινό εαυτό και την εύρεση μεγαλύτερου νοήματος και ολοκλήρωσης στη ζωή.

Θα σε βοηθήσουμε να βρεις τον Ψυχολόγο και τη μέθοδο που σου ταιριάζει. Κλείσε δωρεάν την πρώτη σου αναγνωριστική online συνεδρία!

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ
Δέσποινα Μαυρίδου

Δέσποινα Μαυρίδου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Υπαρξιακή Βιογραφικό

Είμαι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία και ψυχοθεραπεύτρια. Έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Foundations of Clinical Psychology στο University of Southampton. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνω την 5ετή μου εκπαίδευση στην Υπαρξιακή και Φαινομενολογική Ανάλυση, ενώ έχω παρακολουθήσει ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ομαδική Ανάλυση και τη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Έχω εργαστεί σε υπηρεσίες δευτεροβάθμιας ψυχικής υγείας στη Μεγάλη Βρετανία (NHS), σε κέντρα ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, καθώς και στο ιδιωτικό μου γραφείο στην Αθήνα, το οποίο και λειτουργεί στην Αγία Παρασκευή από τον Ιανουάριο του 2023. Έχω συνεισφέρει εθελοντικά σε διάφορες δομές και οργανώσεις στην Ελλάδα, όπως το Δημοτικό Ιατρείο της Αγίας Παρασκευής, η PRAKSIS, και το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές. Με ενδιαφέρει η σύνθεση διαφορετικών ιδεών, ψυχοθεραπευτικών μοντέλων και τεχνικών προκειμένου να προσαρμόσω τη θεραπεία στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου. Βλέπω την ψυχοθεραπεία ως συνάντηση και συνομιλία όπου δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να ανοιχθούν νέοι δρόμοι και δυνατότητες. Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, το ιαματικό της ψυχοθεραπείας βρίσκεται στην ατμόσφαιρα εκείνη που επιτρέπει να μιληθούν όσα δεν έχουν έως τώρα μιληθεί με έναν τρόπο που απελευθερώνει και ανοίγει το βλέμμα. Δουλεύω με ανθρώπους που βιώνουν όλο το φάσμα ψυχικών δυσκολιών αλλά και με ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό και τον κόσμο τους μέσα από την ψυχοθεραπεία. Τέλος, διατηρώ έντονο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την εφαρμογή εναλλακτικών, μη καταπιεστικών μεθόδων ίασης που δεν παθολογικοποιούν τον ανθρώπινο πόνο.


Στέλιος Χρονάκης-Στεφανάτος

Στέλιος Χρονάκης-Στεφανάτος

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Υπαρξιακή Βιογραφικό

Ονομάζομαι Στέλιος Χρονάκης-Στεφανάτος. Είμαι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενος υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής. Κατέχω πτυχίο ψυχολογίας απο το πανεπιστήμιο Aberystwyth του Ηνωμένου Βασιλείου και μεταπτυχιακό (M.Sc) στη ψυχολογία υγείας και κοινωνική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Έχω εργαστεί επί διετίας σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, παρέχοντας ψυχολογική βοήθεια, υποστήριξη και νοητική ενδυνάμωση σε δεκάδες άτομα τρίτης ηλικίας. Επιπλέον, έχω συμμετάσχει εθελοντικά σε ομαδικές ψυχοθεραπείες της δομής ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, έχω βοηθήσει στην ενημέρωση γονέων ως εθελοντικό μέλος του Make-A-Wish Greece, και έχω συντελέσει στη ψυχολογική διάγνωση και υποστήριξη εκατοντάδων στρατεύσιμων κατά τη στρατιωτική μου θητεία. Στα πλαίσια της τρέχουσας και προηγούμενης ακαδημαικής εκπαίδευσής μου, έχω ειδικευτεί στην καταπολέμιση επιβλαβών συνηθειών, την απεξάρτηση, τις υπαρξιακές αγωνίες, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες. Είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, καθώς και του British Psychological Society (MBPsS), εξού και διεξάγω συνεδρίες και στα αγγλικά.