Το OCD ως πραγματικότητά μου

Το OCD ως πραγματικότητά μου

OCD. Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Η διαταραχή των μεγάλων εμμονών και των επαναλαμβανόμενων καταναγκασμών που αποσκοπούν σε έναν παροδικό καθησυχασμό, σε μια πρόσκαιρη χαλάρωση.

Παρεξηγημένη όσο δεν πάει. Ο μέσος άνθρωπος την αντιμετωπίζει ως μια ιδιοτροπία με πολύ συγκεκριμένα θέματα· κυρίως ως μικροβιοφοβία ή ανάγκη για συμμετρία και μοτίβα. Έχει μετατραπεί σε επίθετο που χρησιμοποιείται για κάποιον που δεν «αντέχει» να βλέπει κάτι ξεχωριστό ανάμεσα σε μια σειρά ομοίων και καλά οργανωμένων αντικειμένων.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα OCD, αλλά μια στερεοτυπική εκδοχή της διαταραχής που καμία σχέση δεν έχει με το βάσανο όλων εμάς που την αντιμετωπίζουμε.

Πώς είναι να έχεις OCD;

Το OCD είναι πολύ πιο έντονο και βασανιστικό και μπορεί να σε στερέψει από ζωή, καθώς οι ιδεοληψίες και οι προσπάθειες του πάσχοντα να καθησυχαστεί, τρώνε τόσο χρόνο και ενέργεια, που δεν μένει στάλα για οτιδήποτε άλλο. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ιδεοληψίες δεν δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, το OCD συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον πάσχοντα με σκέψεις που του προκαλούν έντονο άγχος και τον εμποδίζουν από το να απολαμβάνει τις στιγμές του.

Το OCD μπορεί να βλάψει την κοινωνική σου ζωή, τις σχέσεις σου, την επαγγελματική σου ζωή, τα οικονομικά σου και ειλικρινά, κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου…

Οι ιδεοληψίες, οι παρεισφρητικές σκέψεις και οι καταναγκασμοί μπορεί να αφορούν κυριολεκτικά τα πάντα. Προσωπικά, ξεκίνησαν στην παιδική μου ηλικία ως ανησυχία για τον πιθανό θάνατο ενός αγαπημένου μου προσώπου (ένας πραγματικά κοινός φόβος), άλλαξαν θεματική και στράφηκαν στο φαγητό και το σωματικό μου βάρος, κι ύστερα από λίγο καιρό νηνεμίας, επέστρεψαν με πιο αλλόκοτες μορφές, σε μια πολύ αγχωτική περίοδο της ζωής μου.

Φοβόμουν τις βρύσες. Φοβόμουν ότι θα έτρεχε νερό στο σπίτι που νοίκιαζα ενόσω θα έλειπα, και θα πλημμύριζε, κάτι που είχε συμβεί πρόσφατα και με είχε τραυματίσει βαθύτατα. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι ότι οι βρύσες τρέχουν, ακόμα κι αν της κοίταξα κυριολεκτικά πριν ένα λεπτό. Ξόδευα ώρες ολόκληρες στο να τις ελέγχω προτού βγω από το σπίτι, ενώ έτεινα να επιστρέφω τρέχοντας πίσω θέλοντας να επιβεβαιώσω ότι δεν άνοιξαν από μόνες τους (ενώ είχα φροντίσει να κλείσω ακόμα και τη παροχή νερού). Αμφισβητούσα τις αναμνήσεις μου. Φρόντιζα να βάζω νοητά σημάδια όταν έσφιγγα τις βρύσες ούτως ώστε να κρατήσω την σωστή ανάμνηση για όσο δεν θα μπορούσα να τις τσεκάρω.

Ύστερα ήρθε το θέμα της ασφάλειάς στο ίντερνετ και μετά η υγεία μου και η πιθανότητα κάποιας ασθένειας. Παρεισφρητικές σκέψεις, καταναγκασμοί, επαναλήψεις και αναζήτηση για επιβεβαίωση ακόμα κι από άλλους ανθρώπους. Ήλεγχα κι ακόμα ελέγχω τη θερμοκρασία μου καθημερινώς, πολλές φορές την ημέρα. Υπεραναλύω τις σωματικές μου αισθήσεις και κάνω διαρκώς εξετάσεις θέλοντας να καθησυχαστώ, τρέφοντας τον φαύλο κύκλο των ιδεοληψιών που πάντα επιστρέφουν με κάποια άλλη μάσκα.

Παρεισφρητικές σκέψεις, καταναγκασμοί, επαναλήψεις και αναζήτηση για επιβεβαίωση

Όλα αυτά αποτελούν την εμπειρία μου με το OCD και ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που η διαταραχή τους είναι ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο απελπιστικά μαρτυρική.

Για αυτό, ανοίξτε τα μάτια σας, κοιτάξτε για τις ενδείξεις που προαναφέρθηκαν και βοηθήστε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο να βρει βοήθεια. Ή απλά σταθείτε πλάι του κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του και δείξτε του ότι δεν είναι μόνος σε αυτή τη μάχη, γιατί κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό.


Λάουρα


*Η υπογραφή αποτελειται απο ψευδωνυμο με σκοπο την προστασία της ανωνυμιας.
Αν θες να μοιραστείς με το ClicktoTherapy τη μαρτυρία σου, παρακαλούμε στείλε μας μήνυμα στο info@clicktotherapy.com και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σου.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link