Τι να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;

Τι να ξέρεις πριν ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;

Η θεραπευτική παρέμβαση

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται ψυχολόγο σήμερα. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας στην ενήλικη ζωή είναι ταχύτατοι και δεν αφήνουν χώρο για ενασχόληση με τον εαυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να διαφανούν στη συμπεριφορά έντονα τα σημάδια μιας, κάποιες φορές μακροχρόνιας, συναισθηματικής παραμέλησης.

Ο τρόπος που εκφράζονται τα συναισθηματικά ελλείμματα μπορεί να πάρει τη μορφή θλίψης, άγχους, απομόνωσης, διαταραχών ύπνου ή ακόμα δυσκολιών στις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε αυτές αφορούν την επικοινωνία με τους οικείους μας, είτε συνεργάτες μας στον επαγγελματικό χώρο. Η θεραπευτική σχέση λειτουργεί διορθωτικά και τα αποτελέσματά της αντανακλώνται στην οριστική απαλοιφή των εντοπισμένων συμπτωμάτων.

Η συνειδητοποίηση της ανάγκης σας για θεραπεία είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα, αφού σ’αυτήν ενέχεται το κίνητρό για την επίλυση των προβλημάτων και βελτίωση της ζωής σας.

Το αίτημά σας σηματοδοτεί την έναρξη μιας σχέσης.

Τί είναι όμως μια θεραπευτική σχέση;

  • Η θεραπεία είναι μια σχέση συνεργασίας με το θεραπευτή, που χρειάζεται φροντίδα και από τα δύο μέλη. Ο θεραπευτής σας πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει το αίτημά σας και να σας βοηθήσει να φτάσετε στη λύση του προβλήματος. Εσείς χρειάζεται να δουλέψετε επάνω στα θέματα που αναδύονται στο θεραπευτικό πλαίσιο, με εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του θεραπευτή.
  • Η θεραπεία είναι μια υποστηρικτική σχέση. Ο θεραπευτής πρέπει να είναι υποστηρικτικός, ώστε να σας γεννά συναισθήματα ασφάλειας, κατανόησης, εμπιστοσύνης και συναισθηματικής εγγύτητας.
  • Η θεραπεία είναι μια σχέση πρακτικών λύσεωνΠέρα από τη συναισθηματική εγγύτητα που οφείλει να καλλιεργήσει ο θεραπευτής, χρειάζεται να είναι σε θέση να προτείνει πρακτικές συμπεριφορικές λύσεις για τη διευκόλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας ζωή.
  • Η θεραπεία είναι μια σχέση αυτογνωσίας. Ο θεραπευτής σας μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσει σαν καθρέφτης των συμπεριφορών σας, ώστε να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε με βιωματικό τρόπο τα δυσλειτουργικά μοτίβα που μηχανικά έχετε υιοθετήσει στη διάρκεια της ζωής σας. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι ταυτόχρονα η αρχή της λύσης τους και της εξέλιξής σας.
  • Η θεραπεία είναι μια οριοθετημένη σχέση. O θεραπευτής σας είναι επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ο οποίος δεσμεύεται να σας παρακολουθήσει εως την κατάκτηση των θεραπευτικών στόχων. Εκείνος οφείλει να σας καθοδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων σας, χωρίς όμως να επιβάλει τις προτάσεις του. Εσείς οφείλετε να σέβεστε τα μέσα και τη συχνότητα επικοινωνίας που έχουν συμφωνηθεί κατά την έναρξη της θεραπείας σας.

Ο θεραπευτής σας

Ο ρόλος του θεραπευτή είναι καταλυτικός για τη θεραπευτική διαδικασία. Είναι εκείνος που, ακούγοντάς σας προσεκτικά, πρέπει να μπορέσει να σας καθοδηγήσει στα σωστά σημεία, για να βρείτε τις λύσεις που αναζητάτε.

Και ενώ εσείς είστε αυτός που κατέχετε πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας να δουλέψετε εντατικά τις προτάσεις του θεραπευτή σας, πρέπει να γνωρίζετε οτι και εκείνος οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή;

  • Ο θεραπευτής, ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας, πρέπει να έχει λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ψυχολογία, ιδανικά μεταπτυχιακού επιπέδου, και να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  • Επίσης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ή να είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης μετεκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία, από επίσημα πιστοποιημένο φορέα.
  • Ο θεραπευτής θα πρέπει να σας εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Οφείλει να ορίζει συνεδρίες σε προστατευμένο και ήσυχο χώρο, χωρίς διακοπές ή παρεμβάσεις. Στην online θεραπεία χρειάζεται να απαντάει άμεσα στα μηνύματά σας και με τρόπο που θα είναι ουσιαστικά βοηθητικός για εσάς.
  • Παραμένει στη δική σας επιλογή εάν ο θεραπευτής σας θα είναι άνδρας ή γυναίκα. Το φύλο του δεν επηρεάζει τη θεραπευτική εξέλιξη. Αυτό που έχει σημασία είναι εσείς να νιώθετε άνετα στη σχέση μαζί του.

Τα αποτελέσματα μιας καλής θεραπείας δεν αργούν να φανούν. Εφ’όσον δουλεύετε υπεύθυνα και εντατικά μαζί με το θεραπευτή σας, σύντομα θα αντιληφθείτε τις θετικές επιδράσεις της θεραπείας στη ζωή σας.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Λάβε το μηνιαίο newsletter μας!

Κάθε μήνα, αναλύουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μοιραζόμαστε τις σκέψεις σας και τις θέσεις των επαγελματιών ψυχολόγων μας.

Copy link